Jogurt si oblíbily miliony, možná miliardy lidí na této planetě. Značné oblibě se těší i jogurt ovčí nebo kozí, a znalci zdravé výživy vám tyto výrobky také doporučí mnohem víc, než jogurt z kravského mléka. Každopádně jogurtová kultura je obrovským přínosem pro lidský organismus a jedná se o velmi lehce stravitelný zdroj bílkovin, vhodný i pro sportovce a rekonvalescenty.
Jogurty konzumujeme obvykle zakoupené v malých či větších kelímcích a někdy i ve větších kbelících, ale obvykle balení jednoho jogurtu nepřesáhne pět litrů. Výrobci jogurtů však pracují s mnohem většími objemy, jedná se o hektolitry až tisíce litrů polotekuté hmoty, a ta se musí v něčem také skladovat a přepravovat. Hodí se k tomu například IBC kontejner. Co to vlastně je?
Prodej IBC kontejnerů spočívá v dodávce na trh plastových skládacích boxů hranolového tvaru o užitném objemu tisíc litrů. Každý z kontejnerů vykazuje obrovskou nosnost pět tun, což znamená, že je lze skládat do pěti vrstev na sebe. Tím se ve výrobních provozech a skladech využívá do maxima veškerý potřebný prostor a neplýtvá se místem, jak je tomu u jiných skladových nádob, například ocelových nebo plastových barelů.
Výhodou přepravy a skladování jogurtu v IBC kontejnerech je čistota každé šarže. Probíhá to tak, že se do čistého kontejneru umístí nová (jednorázová) plastová fólie, vyplní se obsahem, v tomto případě jogurtem, a po upotřebení a vyprázdnění se fólie ekologicky zlikviduje na recyklační lince a pro novou náplň jogurtu či jiné hmoty se použije nová fólie. Odpadá tedy pracné vymývání, dezinfikování a vysoušení nádob, což mnohdy vede ke zbytkům usazenin a k možnosti kontaminace jejich následného obsahu.
IBC kontejnery upoutaly pozornost mnoha výrobců v potravinářském odvětví a lze je s úspěchem využít například i při zpracování ovoce a zeleniny.